Köpek Aşı Takvimi

Köpek Aşı Takvimi
Kedi ve Köpekler de birbirinden farklı aşılama programları vardır. Kedi aşı takvimini öğrenmek için tıklayın.

Köpek Aşı Takvimi

Aşı TarihiAşı Adı
6 HaftalıkPuppy DP – Daha fazla bilgi
7 Haftalıkİç ve Dış Parazit Uygulaması – Daha fazla bilgi
8 HaftalıkKarma 1 Aşısı
9 HaftalıkBronşin + İç parazit tekrarı – Daha fazla bilgi
10 HaftalıkCorona virüs 1. Aşısı
11 HaftalıkKarma 2. Aşı
12 HaftalıkLyme 1. Aşısı
13 HaftalıkKuduz Aşısı – Daha fazla bilgi
14 HaftalıkCorona virüs 2. Aşısı
15 HaftalıkLyme 2. Aşısı

Köpeklerimizi Niye Aşılarız?

Yavru bir köpek sahiplendiğimiz andan itibaren ilk birkaç ay boyunca düzenli olarak veteriner ziyaretleri yapacağınız kesin. İlk yılın aşıları tamamlandıktan sonra yapılan aşılar yıl da bir doz şeklin de devam eder iç dış parazit uygulamamız ise her iki ayda bir devam eder. Bu ilk bakışta zahmetli bir süreç gibi görünebilir; ancak köpek aşılarının minik dostunuza sağladığı katkıları ve koruyucu özelliklerini öğrenince o kadar da zahmet olmadığını anlayacağınızdan eminiz.

Köpeklerde oluşabilecek pek çok farklı hastalık için pek çok farklı türde aşı bulunmaktadır. O kadar ki, bazen köpeğiniz için tam olarak hangi aşıların elzem olduğunu tespit etmekte güçlük çekebilirsiniz. Yavru köpeğinize mutlaka yaptırmanız gereken aşıları bilmeniz için, bu aşıların köpeğinizi hangi hastalıklardan koruyacağınız bilmeniz önemli:

Bordetella Bronchiseptica: Yüksek derecede bulaşıcılığa sahip olan bu bakteri, ciddi düzeyde öksürüğe ve kusmaya yol açmakta, ileri seviyelerde ise inme ve ölüme bile gidebilmektedir. Köpeklerde oluşabilen “kennel öksürüğü”nün de başlıca sebeplerinden biri olan bu bakteri, hem aşı hem de burun spreyi olarak uygulanır.

Canine Distemper: Yine bulaşıcı ve ciddi bir virüs olan “Köpek Gençlik Hastalığı”, özellikle üst solunum yolunda ve gastrointestinal bölgede etkili olmaktadır. Başta köpekler olmak üzere rakunların ve kokarcaların sinir sistemine olumsuz etkileri olan bu virüs, aynı zamanda ortak kullanıma açık mama ve su kaplarından da bulaşabilir. Felç ve ölüme kadar gidebilen ve hiçbir şekilde bir tedavisi bulunmayan bu virüsten korunmak için yavruyken aşı olmak şart.

Canine Hepatitis: Köpek hepatiti olarak bilinen bu bulaşıcı virüs, böbrek, karaciğer, dalak, akciğer ve gözleri etkisi altına alması ile bilinir. Hafif ateş ve titreme ile başlayan, ardından da kusma ve mide büyümesi gibi yan etkiler çıkartan bu virüsten korunmanın da en etkili yolu aşıdır.

Corona Virüsü: Özellikle mide ve bağırsak bölgesini etkisi altına alan Corona virüsü, aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açabilir. Her ne kadar virüsün yol açtığı bulantı ve kusma gibi semptomlara karşı önlem almak mümkün olsa da bu virüsü yok eden bir tedavi henüz bulunamamıştır.

Kalp Kurdu: Yavru köpeğiniz 12-16 haftalık iken veterineriniz ile kalp kurduna karşı önlem alma süreci hakkında konuşmanız gerekecektir. Her ne kadar bu hastalığın belirli bir aşısı olmasa da düzenli ilaç tedavisi ile onu kontrol altına almak mümkün. Hastalığın tanımı ise isminden kendi kendini açıklıyor; köpeğinizin sağlığı için zararlı olan kurtçuklar, kalbin sağ tarafına yerleştikten sonra akciğerlere giden kan içerisinden tüm vücuda yayılır ve ileri seviyelerde karaciğer ve böbrekleri de istila edebilir. Elbette bu kurtçukların bir araya geldiğinde ve büyüdüğünde söz konusu organlara ciddi zararlar verebileceklerini hatırlatmaya gerek yok. – Daha fazla bilgi

Kennel Cough (Barınak Hastalığı): Köpek kulübesi öksürüğü olarak yukarıda bahsettiğimiz bu enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonunun birincil sonucu olarak bilinir. Bakteriyel ya da viral olabilen bu virüs çoğu zaman aynı anda birden fazla enfeksiyona yol açar. Tedavi olarak çok ciddi durumlarda antibiyotik kullanımı gerekebilirken çoğunlukla öksürük giderici ile köpeğinizi rahatlatmak mümkündür. Elbette hastalığı tamamen önlemek için bu virüsü birbirine bulaştırabilecek köpekleri birbirinden ayırmak ve birkaç ay boyunca ayrı tutmak gerekir.

Bu İçeriği Paylaş: