Diş çürüğü asitler nedeniyle meydana gelmektedir.Doğada yaşayan birçok canlı asitli ürün tüketmediği için diş sağlığını korumaktadır.Ancak bu durum evcil hayvanlarımız için geçerli bir durum değildir.Evcil beslediğimiz kedi ve köpeklerde diş çürümesi , diş taşı sorunu , tartar oluşumu ve benzeri problemler mevcuttur.Bunun nedeni ise bu canlıların fabrikasyon ürün tüketmesidir.

Kedilerin Dişleri
Kedilerde diş oluşumu geçici ve kalıcı diş olarak incelenebilir.
Geçici Diş
Genelde 2 ile 4 hafta arasından sonra çıkar ve bu dişlerden ilk çıkanlar kedilerin en keskin dişleridir.Bu dişlerin ardından köpek dişleri çıkar ve 6-7 aylıkken geçici dişlerin hepsi oluşmaktadır.
Kalıcı Diş
Kediler geçici dişlerin oluşumunun ardından diş yenileme sürecine girer ve bu süreçten sonra ağzında toplam 30 diş bulunur.Geçici dişlerin yerine yeni dişler gelerek dişler yeniden inşa edilmiş olur.
Ancak bu süreçte eğer evcil kediniz varsa çok dikkatli olmanız gerekmektedir.Çünkü kedilerde diş değiştirme sürecinde alttan gelen diş üstteki dişi kaşındırmakta buda kedilerin ağızlarında kaşıntı ,koku ve kanama yaratabilmektedir.Kaşıntı sonrası kediler elektrik kablolarını ısırmakta ve bu ölümle sonuçlanabilmektedir.Kedilerimize bu süreçte dişlerini fırçalayarak yardım edebiliriz.Fırçalama sonrası hem kaşıntı giderilecek hemde diş fırçasına kedilerimiz alışacaktır.
Köpeklerin Dişleri
Dünya'ya yeni gelmiş bir yavru köpeğin ağzında diş bulunmamaktadır.1-2 hafta sonra yavru köpekde diş çıkmaya başlar ve bu diş sayısı 28 adeti bulur.Kedilerin diş dökmesi gibi , köpeklerde bu dişleri zaman içinde dökecektir.Dökülen dişlerin yerine yeni dişler çıkar ve yetişkin bir köpeğin ağzında toplam 42 diş bulunur.Köpeklerde bazı dişler zamanında düşmeyebilir ve bu diğer dişlerin pozisyonunu bozacaktır.Köpeklerin süt dişlerinin 6 ay geçene kadar düşmesi dikkat edilir.
Kedi ve Köpeklerde Diş Problemlerinin Önem Sırasına Göre Nedenleri
- Yanlış besleme
- Tranvmatik olaylar
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Viral enfeksiyonlar
Diş problemimizin tedavisi ise , nekadar erken farkına varıp Veteriner Hekimimize götürmemiz ile ilgilidir. Çoğu erken vakkalar da medikal tedavi yeterli olurken , bazen geç kalınmış durumlar da dişlerimize anestezi altın da müdahale etmek gerekebilir. Böyle durumlarda da bazen sadece genel diş temizliği yapılır diş çekimine de anestezi altın da karar verilebilir.